Välkommen till Lungsjöån – ett fiskeparadis i hjärtat av Dalarna

Lungsjöån är en 8 km lång å som rinner genom den vackra naturen i Bjursås gamla skogar, beläget 30 km norr om Falun. Ån erbjuder en varierande sträcka, med både lugna sel med sand och gräsbotten och forsnackar med stenbotten. Här kan du uppleva ett fantastiskt fiske efter öring i en naturskön miljö.

Fisket i Lungsjöån är framförallt känt för sitt torrflugefiske med stora vassländor och åsländor som tar sig an åns öringar. Första veckorna i juni bjuder ån på ett sjösandsländefiske i världsklass. Under denna period börjar även kläckningen av flicksländor och öringen tar även torrt på dessa. Efter vulgatans kläckning tar knottfisket sin början runt midsommar och små flugor i storlek 18-22 fiskas bäst dagtid, men även flicksländor i storlek 6!

I juli och augusti är det från kvällen fram till sen morgon som fisket ska ske. Under de svala nätterna sker öringarnas jakt på mat. Ett spännande fiske där du ser öringar frossa i nattsländor till att jaga småfisk. Alla åns öringar rör nu omkring i ytan och ger en unik upplevelse för fiskaren.

Fjädermyggsfisket styr i hela september och öringarna är mindre skygga och står gärna närmare land och vakar smått och försiktigt. Det är nu som man ska fiska med storlek 18-22 på flugorna för annat ratas.

Efter öringleken som sker under de två första veckorna i oktober, öppnas ån åter upp för fiske. Denna period är känd för sitt höstfiske efter öring, vilket kan vara en av de finaste fiskestunderna under året. Vakande öringar som äter bäcksländor och små dagsländor på ytan efter åkanten sker ända fram till isläggningen i november. Fisken tar även nu större torrflugor utan att tveka.

Lungsjöån är en liten och lugnflytande å med ett gott bestånd av fin öring som står och vakar i denna grunda å. Ån är belägen i naturreservatet Granåsen vilket bidrar till en fantastiskt vacker miljö som man som fiskare kan uppleva. Lungsjöån har något att erbjuda fiskare under hela året och med sina varierande sträckor finns det alltid en ny plats att utforska och uppleva.

Så varmt välkommen till Lungsjöån, ett fiskeparadis i hjärtat av Dalarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *